Oprichting

Het begon allemaal rond 20 september 1980. Toen werd een internationaal studentenconcours georganiseerd door een studentenvereniging uit Caen. Het werd gehouden in de badplaats Cabourg, gesubsidieerd door de bank Societé Generale in Frankrijk en was tevens aanleiding voor de oprichting van een Tilburgse Studenten Rijvereniging.

In Cabourg genoten we overdag van het mooie weer, het prachtige hypodrome met kwalitatief goede rijpaarden, en van de excursie naar Calvados. Naast een grote en zeer gezellige groep van Nederlandse ruiters en supporters, waren uiteraard ook andere landen aanwezig met wie ’s nachts na veel wijn en plezier nog strandwandelingen werden gemaakt. Het kriebelde om meerdere internationale studentenconcoursen, voorzien van dit soort uitspattingen, veelvuldig tijdens mijn studententijd te bezoeken. Het enige belangrijke was om in het circuit te komen om voor zulk soort internationale studentenconcoursen te worden uitgenodigd.

Hierbij had ik echter het probleem dat het mij aan paardrij-ervaring ontbrak en dat er geen studentenvereniging in heel Brabant was waar je kon leren paardrijden. Het opzetten van een studentenrijvereniging lag dus vrij snel voor de hand. Met hulp van enkele vrienden en het bestuur van de overkoepelende organisatie van Nederlandse Studentenrijverenigingen, de SNS, was binnen een week de oprichting van Cave ne Cadas een feit. Op 10 oktober begonnen we met 20 leden in manege “’t Laar” bij Jan van Gils, waar we voor fl 10,- per les konden paardrijden.

(vrij naar Roeland Reichert, mede oprichter van CnC)